Web Analytics Made Easy - Statcounter


یکی از هنرمندان رشته پته دوزی معتقد است: برند خاصی در این زمینه وجود ندارد و لازم است که رشته پت‌دوزی معرفی و به برند تبدیل شود.

به گزارش امتداد نیوز پته‌دوزی یکی از سوزن‌دوزی­‌های رایج در کرمان است که به آن، سلسله‌دوزی نیز گفته می­‌شود. بستر لازم برای پته‌دوزی، پارچه­‌ای پشمی‌ به نام شال است که در اندازه­‌های مختلفی تهیه می­‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در پته­ دوزی، نقش­‌های سنتی نظیر بته جقه، پیچک ترنج، سروچه، گل بادامی، گل­‌های اسلیمی‌و نقوش حیوانی به کار می‌روند.

صدیقه فرحبخش، از جمله هنرمندان کرمانی است که در زمینه پته دوزی فعالیت و کارهایش را در فروشگاه کوچکی در مجموعه گنجعلیخان به علاقه مندان ارائه می‌کند. او در گفتگو با امتداد نیوز، ضمن تعریف پته دوزی می‌گوید: پته دوزی از پتک می‌آید و پتک­ دوزی، به دو نوع پتک مورب (دراز) و مربع تقسیم می­ شود. پته دوزان، از پتک مربع برای دوخت خطوط حاشیه و از پتک مورب برای دوخت متن پته استفاده می‌کنند.

او در ادامه بیان می‌کند: نحوه دوخت پتک مربع به این صورت است که ابتدا سوزن را از یک گوشه مربع بیرون آورده و یک زاویه ۹۰ درجه با سوزن ایجاد می‌­شود. سپس با استفاده از بخیه رومانی، زاویه دوخت را ثابت و جهت کامل شدن مربع، همین کار را روبروی زاویه تکرار می‌کنند.

فرحبخش در پاسخ به این که چگونه می‌توان خوب و بد پته را تشخیص داد می‌گوید: قانون پته باید رعایت شود. یعنی در یک پته خوب، یع هر هشت رنگ، یعنی سبز یشمی، پسته ای، زرد یا نارنجی، قرمز، لاکی، آبی کمرنگ و سورمه ای کنار هم می‌آیند. از سوی دیگر دوخت پته باید طریف باشد و پتک‌ها کنار هم بنشینند و روی هم سوار نشوند. همچنین پشت و روی پته نباید تفاوت چندانی با یکدیگر داشته باشند و روی پته شلوغ و پرکار و پشت آن سفید باشد.

این هنرمند پته‌دوز افغان‌دوزی را آسیبی جدی برای پته‌دوزی کرمان می‌داند و بیان می‌کند: بعضی فکر می‌کنند افغان‌ها از دوخت «دانه برنجی» استفاده می‌کنند در صورتی که این نوع دوخت ویژه کرمانی‌ها بوده و اگر به موزه هرندی بروید اولین نمونه‌های چته را می‌بینید که در آن از این نوع دوخت استفاده می‌شده است. آنچه پته کرمان را از افغان دوزی‌ها جدا می‌کند این است که این نوع دوخت، به هیچ عنوان ظرافت و کیفیت پته کرمان‌دوز را ندارد اما مخاطبان عادی، پته‌ای که دوخت کرمانی‌هاست را از پته افغان‌دوز تشخیص نمی‌دهند و اتفاقا به خاطر ارزانی، پته افغان‌دوز را انتخاب می‌کنند.

فرحبخش که از ۱۲ سالگی پته می‌دوزد، در پاسخ به این که مخاطبان از چه نوع پته ای بیشتر استقبال می‌کنند، می‌گوید: هر چه پته‌ها کوچک تر باشد، مخاطب بیشتری دارد. بیشتر مخاطبان ما تهرانی‌ها هستند و از بین مسافران خارجی همف آلمانی‌ها بیشتر از کشورهای دیگر پته کرمان را می‌پسندند.

او با اشاره به این که یک روز انواع پته از پرده و روتختی و رو میزی و رومبلی و سجاده در جهیزه دختران کرمانی وجود داشت بیان می‌کند: امروز دختران کرمانی یک اتاق را به شیوه سنتی تزیین می‌کنند و از انواع پته در آن بهره می‌برند اما بیشتر دوست دارند، پته‌هایی داشته باشند که به شکل کوسن یا رومیزی درآمده و می‌توانند در هال و اتاق نشیمن خود از آن استفاده کنند.

فرحبخش در پاسخ به این که قدمت و قیمت پته‌های قدیمی‌چطور تعیین می‌شود می‌گوید:قیمت و قدمت پته‌های قدیمی‌را هم کارشناس تعیین می‌کند و به آن‌ها شناسنامه می‌دهد. ما در کرمان پته‌های چند صد ساله داریم که طبیعتا ارزش‌شان، گاه به بالای ۱۰ میلیون تومان هم می‌رسد. خود من قدیمی‌ترین پته‌ای که داشته‌ام متعلق به ۱۵۰ سال پیش بوده که چهار میلیون تومان به یک آلمانی فروخته ام.

به گفته او، بسیاری از زن‌هایی که پیر و ناتوان شده‌اند و به پول احتیاج دارند از سر اجبار، پته‌های قدیمی‌ خود را می‌فروشند. فروشندگان هم این پته‌ها را به نزد کارشناس می‌برند و او ارزش‌گذاری می‌کند و به پته‌ها شناسنامه و یک کد می‌دهد که قابل شناسایی است. از سوی دیگر همه پته‌هایی که بیش از ۵۰ سال قدمت دارند با نخ پشمی‌دوخته شده‌اند و پته‌هایی که زیر نیم قرن عمر کرده اند در دوخت شان از نخ‌های معمولی استفاده شده است.

فرحبخش که بیش از ۵۰ سال است پته می‌دوزد نه بیمه دارد و نه از سازمان میراث فرهنگی و صنایع دستی وامی‌ گرفته است. به گفته او برندسازی در زمینه پته‌دوزی ضروری است چراکه برند خاصی در این رشته وجود ندارد و مردم کرمان خودشان، قدیمی‌ها را می‌شناسند. اما همه علاقه مندان به هنر پته دوزی کرمانی نیستند.

true برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۲۰۲۳۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رونمایی از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک سمنان

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مسئول نمایندگی میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان سرخه گفت: در چهارمین جشنواره گردشگری گولاچ روستای هدف گردشگری بیابانک که روز پنجشنبه ۱۳ فروردین‌ماه ۱۴۰۳ با استقبال گردشگران، مردم و مسئولان استانی و شهرستانی برگزار شد، به‌صورت نمادین از سند ثبت ملی مهارت لرده دوزی روستای بیابانک در فهرست میراث ناملموس کشور رونمایی شد.   حسن عربی افزود: در اجرای ماده ۱۲ کنوانسیون بین‌المللی حفظ میراث فرهنگی ناملموس با قانون الحاق جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مذکور مصوب سال ۱۳۸۴ مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه اجرایی آن و ماده ۳ قانون اساسنامه سازمان میراث فرهنگی کشور مصوب سال ۱۳۶۷ مجلس شورای اسلامی، مهارت لرده دوزی روستای بیابانک در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شد.   او تصریح کرد: این میراث فرهنگی ناملموس به شماره ۲۵۹۱ در سال ۱۴۰۰ در فهرست ملی میراث‌فرهنگی ناملموس به ثبت رسیده است.   لَردِه دوزی مجموعه‌ای از هنر‌های دستی، مانند تکه‌دوزی، گل‌دوزی، بخارادوزی، خامه‌دوزی، پولک‌دوزی، قیطان‌دوزی، ساقه‌دوزی، سیاه دوزی، زری‌دوزی و سرمه‌دوزی است. لَردِه به معنای یک سطح صاف است که این فرآیند‌های هنری روی آن اجرا می‌شود.

دیگر خبرها

  • رونمایی از سند ثبت ملی مهارت لَردِه دوزی روستای بیابانک سمنان
  • بیست و چهارمین دوره ساخت و مدیریت برند Brand MBA 
  • دوره آموزشی چرم دوزی در مهدیشهر
  • پوشش همایش پیرغلامان حسینی با تمام ظرفیت رسانه‌ای کرمان
  • میامی نیازمند ایجاد کارخانه‌های فرآوری/ مسئولان به فکر باشند
  • مارک‌های  پرفروش‌ چرخ خیاطی خانگی در ایران را بشناسید
  • رفع مشکلات اقتصادی و تحقق شعار سال نیازمند اقدامات جهادی است
  • عملیاتی شدن ۱۲۳ درصدی تعهد اشتغال استان کرمان
  • نیروها به تناسب ظرفیت اشتغال در حوزه معدنی کرمان آموزش ببینند
  • ظرفیت تمامی ادارات برای کاهش فقر در جامعه به کار گرفته شود