Web Analytics Made Easy - Statcounter

قدمت پته ، شال های پشمی و ترمه کرمان به ۳۰۰۰ سال پیش برمی گردد که ارزش افزوده ای برابر با ۵ تا ۶ میلیون تومان دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از  راه آرمان؛ پته دوزی یکی از زیباترین و قدیمی ترین سوزن دوزیهای سنتی ایران است که در تاریخ گذشته فرهنگی کرمان ریشه عمیقی دارد .

پته های کرمانی که دستان هنرمند زنان و دختران نقش سرو شکسته (بوته جقه) را برآن می زند از قرن ها پیش تاکنون نمایشگر هنرمندی آنهاست و ارزش های هنری و کاربردی متعددی دارد که به آسانی نمی توان از آن گذشت از این رو هیچ گردشگر داخلی و خارجی بدون خرید قطعه ای از این هنر دستی کرمان را ترک نمی کند ، اما امروز این هنر ارزشمند از خانه کرمانیها رخت بر بسته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزگاری در هر خانه کرمان زنان درحال بافت پته بودند امروز این هنر مسیر نزولی همچون قالی کرمان را طی می کند و دچار افت و خیز فراوانی شده به نحوی که امروز کمتر کسی پیدا می شود که پته دوزی را شغل اصلی و منبع اصلی درآمد خود به شمار آورد، در این بین ورود و بکارگیری تعداد زیادی پته دوز افغانی ‌توسط تولید کنندگان اصلی پته درکرمان، ‌باعث کاهش کیفیت پته در سطح استان شده که این عامل به همراه استفاده از مواد اولیه نامرغوب در صنعت پته روزگار خوبی را برای پته کرمان رقم نمی زند بطوریکه ورود جنس بی کیفیت به بازار که اغلب توسط افغانی ها دوخته می شود دلیل عمده کسادی بازار پته است و در حال حاضر کرمانی ها به پته های موجود در بازار اعتماد ندارند اما در همین اوضاع نیز برخی هستند که به علت عدم شناخت از پته به محصولات بی کیفیت روی می آورند.

اما کسانی  هنوز دلسوز هنر قدیمی و زیبای خاص کرمان هستند و در این زمینه پایدارند و سعی می کنند از این هنر کرمانی حمایت نموده و آن را در اختیار نسل های آینده قرار دهند. به همین مناسبت به سراغ یکی از همین دلسوزان هنر رفتیم که خود یکی از کارآفرینان این رشته است، مطالب بیشتر را در ذیل می خوانیم:

مهنوش وحدتی درباره تاریخچه صنعت پته گفت: پته یکی از صنایع معروف و مهم است که بعنوان زیبا ترین رو دوزی در دنیا معرفی شده و مانند با شال های پشمی و شال های ترمه مربوط به کرمان بوده است.

این کارشناس و کارآفرین برتر در رشته فرش و پته با اشاره به اینکه در قدیم شال بافی بصورت استاد شاگردی بود، می گوید: وقتی استاد می خواست کار را به شاگردش آموزش بدهد روی یک تکه شال بدون نقش، یک طرح دستی میزد و جابه جایی رنگ ها را به شاگرد توضیح می داد.

وحدتی با بیان اینکه این شالها زیبایی خاصی داشت، به همین خاطر مورد پسند خیلی ها قرار می گرفت و در گذر زمان به پته تبدیل شد، اذعان داشت: زمان و قدمت پته با توجه به کتاب سوزندوزی صبا به زمانی که شال های پشمی و ترمه کرمان بافته می شده است، یعنی به ۳۰۰۰ سال پیش برمی گردد.

وی با اشاره به اینکه لباس نادر شاه افشار و شاهزادگان و درباریان قدیم از جنس پته های مرغوب بوده است و حتی مارکوپولو در یکی از سفر های خود به ایران مسحور زیبایی و رنگ بندی پته می شود، تاکید کرد که استقبال از پته بسیار بالاست.

این کارشناس و کارآفرین برتر در رشته فرش و پته اذعان داشت: استاد به نام این رشته، استاد فرج الله کرمانی بوده است که کار پته مقبره شاه نعمت الله ولی ماهان را برعهده داشته است که دو پته در ابعاد مختلف یکی توسط ۱۶ زن و دیگری توسط ۱۳ زن، زیر نظر او بافته شده است.

وحدتی با بیان اینکه خودش یادگیری مهارت پته دوزی را از شش سالگی آغاز کرده و تحت آموزش شش استاد نامی این صنعت بوده است، درباره یادگیری و مهارت آموزی این هنر، تصریح کرد: مهارت آموزی این رشته سن و سال نمی شناسد و بیشتر به استعداد و پشتکار افراد بستگی دارد.

وی در رشته فرش و پته با تاکید بر اینکه پته دوزی از بازار خوبی برخوردار است، عنوان کرد: هنرمند پته دوز نگران اینکه کجا باید پته را بفروشد نیست، چون پته سبک و زیباست و نزد همه خواهان دارد و افراد برای هدیه، جهیزیه و … آنها را می خرند.

وحدتی با اشاره به اهمیت اندازه، رنگ بندی و نوع مواد اولیه در صنعت پته دوزی، بیان داشت: اگر از مواد درجه یک استفاده شود، برای یک بقچه حداقل به ۱۲۰ هزار تومان سرمایه نیاز است، که اگر خوب کار شده باشد می تواند ارزش افزوده ای برابر با ۵ تا ۶ میلیون تومان داشته باشد.

وی سازمان فنی و حرفه ای را برای یادگیری پته دوزی توصیه می کند و دلیل آن را آموزش اصولی و استفاده از استانداردهای مشخص از جمله به کار گرفتن مربیانی با مهارتهای بالا می خواند.

این کارشناس و کارآفرین برتر در رشته فرش و پته در پایان خاطرنشان کرد: استقبال برای یادگیری و اشتغال در صنعت پته بسیار بالا و عالی است و از کودک شش ساله تا پیر ۷۰ ساله افرادی هستند که می خواهند در این صنعت فعالیت کنند.

راه آرمان؛ هنر پته دوزی که ریشه در تاریخ و گذشته ی فرهنگی کرمان دارد ، هم اینک تولید آن در کرمان ، سیرجان و رفسنجان رایج است و همچون دیگر صنایع دستی نشانه زیباشناسی ، صبر و امید مردمان ایران زمین می باشد. امید که همچنان تولید این هنر بی بدیل در استان کرمان ادامه داشته باشد و به قولی به گنجینه خاطرات سپرده نشود. انشاءالله

انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۲۱۳۲۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگروه آمایش و مدیریت طرح تحول آموزش عالی استان برگزار شد

چهارشنبه ۱۲ اردیبهشت ماه جلسه کارگروه آمایش و مدیریت طرح تحول آموزش عالی استان با موضوع حذف رشته‌های کم تقاضا در بنگاه‌های اقتصادی و معرفی رشته‌هایی که در بازار کار تقاضا دارند به ریاست استاندار کرمان و با حضور روسای دانشگاه‌ها و دیگر اعضای کارگروه در محل سالن پیامبر اعظم (ص) برگزار شد. 

محمدمهدی فداکار استاندار کرمان با تبریک ۱۲ اردیبهشت، قدرشناسی، احترام و حفظ حرمت جایگاه معلم را مورد تاکید قرار داد و در خصوص مجوز پذیرش دانشجو به صورت مجازی در دانشگاه شهید باهنر با همکاری مراکز آموزشی پیام‌نور گفت: لازم است یک قاعده کلی برای درخواست مجوز با مصوبه کارگروه تهیه شود که بعضی از دانشگاه‌های استان در رشته‌های خاص بنا به اقتضای جغرافیایی منطقه با پیام‌نور توافق کنند. 

وی در ادامه گفت: شهرستان بردسیر با راه‌اندازی مجدد فولاد مشیز نیازمند نیروی انسانی متخصص خواهد بود؛ بنابراین رشته‌های مورد نیاز معادن صنعتی باید در این منطقه تعریف شود و سرمایه‌گذاری آموزشی در این منطقه در آینده نه چندان دور موثر خواهد بود. 

استاندار کرمان بیان کرد: نیاز‌های منطقه شناسایی شود و نیاز‌ها با الزامات و تعداد نیروی کار مشخص مستند شود و به نوعی این کار تقویت آموزش برای اشتغال خواهد بود. 

در این نشست در خصوص پیوست اشتغال و مستندات مربوط به ابقای رشته‌های کارشناسی کم تقاضا در استان، درخواست مجوز پذیرش دانشجو در پردیس‌های دایر در دانشگاه باهنر کرمان، درخواست مجوز پذیرش دانشجو به صورت مجازی در دانشگاه شهید باهنر با همکاری مراکز آموزشی پیام‌نور در شهرستان‌های راور و بردسیر و درخواست‌های گشایش رشته‌های جدید میان رشته‌ای در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی استان بحث و گفتگو شد.

باشگاه خبرنگاران جوان کرمان کرمان

دیگر خبرها

  • تشکیل خانه طراحان فیروزه‌ای بر آمده از تلاش جوانان گرافیست است
  • کارگروه آمایش و مدیریت طرح تحول آموزش عالی استان برگزار شد
  • پیام جوانان غزه به دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا: «شما امید ما هستید/ قوی بمانید»
  • نقش‌آفرینی صنعت در دانشگاه با مسئله‌محوری/ اختصاص مکانی برای دفتر گسترش ارتباط «صنعت و دانشگاه»
  • نقش‌آفرینی صنعت در دانشگاه با مسئله‌محوری/ اختصاص مکانی برای دفتر گسترش ارتباط صنعت با دانشگاه
  • اسبقیان: فدراسیون شطرنج با حضور پریدر در مسیر رو به رشدی قرار گرفته/ آرامش خوبی در این رشته حاکم است
  • درخشش ورزشکاران استان کرمان با ۳ قهرمانی لیگ برتر
  • کرمانی‌ها و کسب ٣ عنوان قهرمانی لیگ برتر در سال جدید
  • کارگران پیشروان میدانی تولید ثروت هستند
  • کرمانی‌ها و کسب ۳ عنوان قهرمانی لیگ برتر در سال جدید